piątek, 8 lipca 2016

CIASTO Z MALINAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)


Były maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces!

Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu do czasu, zjeść je "zapakowane" w pyszne, słodkie ciasto, na przykład takie:


Składniki na blachę 25 x 25 cm:

2 szklanki mąki kokosowej,
1 szklanka mąki owsianej,
2 szklanki roślinnego mleka (u mnie kokosowe),
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody,
1/2 szklanki cukru kokosowego,
1/2 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego,
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
1 szklanka malin.

Wykonanie:

Siemie lniane zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. W jednej misce umieszczamy suche składniki i mieszamy. W drugiej - mieszamy mleko z olejem, a następnie dodajemy "glut" z siemienia lnianego. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. 

Formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie umieszczamy w niej ciasto. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach.

Smacznego!