środa, 27 lipca 2016

KOTLETY Z SOCZEWICY I CUKINII (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)


Delikatne, syte, aromatyczne, pyszne kotlety w sam raz na obiad. W komplecie z sałatką tworzą duet doskonały. Wszędzie teraz pod dostatkiem cukinii, warto ją wykorzystać do tego dania. W połączeniu z soczewicą, cebulą i dużą ilością koperku tworzy niesamowicie pachnące burgerki. Posmakują każdemu!



Składniki na 12 sztuk:

1,5 szklanki ugotowanej soczewicy
1,5 szklanki startej cukinii
1/2 szklanki mąki kokosowej,
2 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
garść posiekanego świeżego koperku
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki curry,
olej kokosowy rafinowany do smażenia.

Wykonanie:

Ugotowaną soczewicę łączymy z cukinią, mąką kokosową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, poszatkowaną cebulą, koperkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki o średnicy 6-7 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smacznego!