piątek, 12 sierpnia 2016

PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW

Kolejna propozycja na zdrową, wegańską pizzę. Smakowo jest ona bardzo zbliżona do tradycyjnej pizzy, ale właściwości zdrowotne są nieporównywalne. Brak w niej białej mąki, drożdzy, tłuszczu, za to zawiera sporą dawkę warzyw i bogatego w białko, fitosterole, witaminy (A, D, E) i minerały (cynk, selen, miedź) skiełkowanego orkiszu. 

Taka pizza jest świetnym sposobem, by przemycić dla dziecka nielubiane, a bardzo zdrowe warzywa. W naszym przypadku jest to brokuł. Kroję go drobniutko i w dużej ilości wykładam na ciasto. Moja córka zjada z wielkim smakiem, nieświadoma obecności warzywa, za którym nie przepada. Dla niej wykonuję taki zabieg: piekę ciasto bez dodatków, a później nakładam na nie surowe, drobniutko pokrojone warzywa. Proponuje tak robić, jeśli chcemy zachować wszystkie składniki odżywcze warzyw. Wysoka temperatura pieczenia bowiem znacznie je uszczupli. 





Składniki na pizzę o średnicy 30 cm:

1 szklanka mąki ze skiełkowanego orkiszu,
50 ml wody,
szczypta soli himalajskiej,

5-6 różyczek brokuła,
1 cebula,
1 mała cukinia,
100 ml passaty pomidorowej,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka oregano,
szczypta soli i pieprzu.

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz).

Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego!