niedziela, 9 października 2016

"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU)

Masz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. 

Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy maku, by poznać jego odżywcze właściwości. Jest on bowiem najlepszym źródłem wapnia! Ziarno to zawiera ponad 1200 mg tego pierwiastka w 100 g produktu. Przed użyciem mak należy zmielić, aby zwiększyć przyswajalność wapnia.  Jeśli pragniesz mieć zdrowe zęby, kości, a także sprawny układ nerwowy i krwionośny, wprowadź mak do swojego jadłospisu. Do jego spożywania może zachęcić również fakt, że jego ziarna są bogate w witaminy: A, B3, C, D, E, a także żelazo, magnez, mangan, fosfor, cynk. Poza tym zawiera sporo białka, zdrowych tłuszczy nienasyconych i błonnika. Jednym słowem: polecam!





Składniki na formę o średnicy 27cm:

Spód: 
2 szklanki mąk bezglutenowych, u mnie:
- 3/4 szklanki mąki amarantusowej,
- 3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej)
- 1/2 szklanki mąki grycznej,
5 łyżek oleju kokosowego,
80 ml wody,
3 łyżki ksylitolu.

Masa makowa:
300 g maku,
1/2 szklanki migdałów,
1/2 szklanki orzechów włoskich,
18 sztuk suszonych daktyli,
4 łyżki oleju kokosowego,
1 łyżeczka wanilii w proszku,
1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik).

Masa "serowa":
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
1 szklanka mleka roślinnego (u mnie - kokosowe domowej roboty),
sok i starta skórka z jednej cytryny (ekologicznej),
1/2 szklanka wiórków kokosowych,
1 łyżeczka wanilii w proszku,
5 łyżek syropu daktylowego, klonowego lub innego roślinnego słodzika.

Masa jabłkowa:
3 duże jabłka,
1/2 szklanki wody,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki agar-agar,
1 łyżka ksylitolu.

Polewa:
7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego,
3 łyżki kakao,
4 łyżki karobu,
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka syropu daktylowego.

Wykonanie:

Spód:

Mąki i ksylitol mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Masa makowa:

Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta.

Masa "serowa":

Kaszę moczymy przez kilka godzin. Następnie kilka razy przepłukujemy wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu wsiąknięcia przez kaszę mleka. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę, którą wylewamy na masę makową.

Masa jabłkowa:

Jabłka kroimy na małe kawałki. Jedno z nich blendujemy na mus wraz z wodą, sokiem z cytryny, agarem, cynamonem i ksylitolem. Jabłka umieszczamy w garnku, zalewamy musem i gotujemy cały czas mieszając do 2 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia. Wykładamy jabłka z musem na masę "serową". Odkładamy do ostygnięcia.

Polewa:

Rozpuszczony olej mieszamy z resztą składników. Wylewamy na masę jabłkową. Dekorujemy jagodami goji, posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!!!