czwartek, 8 grudnia 2016

TORCIK JAGLANY Z OWOCAMI KAKI (BEZ PIECZENIA)

Jedliście kiedyś owoce kaki? Mawiają, że wygląda jak pomidor, a smakuje jak śliwka. Co do wyglądu, to się zgodzę, ale w smaku jest dla mnie połączeniem mango z gruszką. Bardzo lubię te owoce, zjadam na surowo 1 lub 2 sztuki dziennie, gdy tylko panuje sezon na kaki. Należy wspomnieć o ich właściwościach, bowiem kaki to znakomite źródło witamin: A i C, błonnika oraz fenoli. Super sprawdza się jako przekąska do pracy, szkoły. Świetnie smakuje jako składnik owocowej sałatki, a już najlepiej poniższego "sernika". Zapraszam na przepis! (Na zdjęciach widoczna wersja z bezglutenowym budyniem na mleku roślinnym. Jednak nie uwzględniam tego w przepisie, bo uważam, że budyń jest zbędny, co więcej, zepsuł efekt wizualny i smakowy.)





Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm:

Spód:

1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
1/2 szklanki migdałów,
1/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych,
2 łyżki kakao,
5 suszonych daktyli,
5 suszonych moreli.

Masa "sernikowa":

1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody,
1 owoc kaki + 1/2 do dekoracji,
180 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego),
10 kropel olejku pomarańczowego,
3 łyżki ksylitolu.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód blendujemy, aż do uzyskania klejącej masy. Ową masą wylepiamy spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Część masy można odłożyć, by posłużyła jako kruszonka na wierzch "serniczka". Tak przygotowany spód torcika umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowywanie masy jaglanej.

Kaszę jaglaną wielokrotnie przepłukujemy wodą. Następnie zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy do momentu wchłonięcia przez kaszę wody. Przestudzoną kaszę blendujemy z owocem kaki, olejkiem pomarańczowym, ksylitolem i olejem kokosowym. Wylewamy na spód, dekorujemy kawałkami kaki, kruszonką i, ewentualnie, wiórkami kokosowymi. Torcik umieszczamy w lodówce na minimum 2 h, po tym czasie kroimy. Przechowujemy w lodowce. Smacznego!