niedziela, 28 stycznia 2018

PASZTET POMIDOROWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY)

Czy są tu jacyś fani pomidorówki? Mam coś dla Was! Pomidorowa na drugie danie w formie pasztetu. W składzie nieodzowne składniki tej zupy, czyli: przecier pomidorowy, marchew i ryż. Nic nie trzeba uprzednio gotować. Wystarczy wszystkie surowe składniki umieścić w kielichu blendera, odpalić maszynę, wylać masę do formy i upiec. Proste, szybkie i tanie danie. Można jeść na ciepło jako wspomniane drugie danie obiadowe lub na zimo na kromce dobrego chleba. Sprawdza się w domu i lunchboxie na wynos. Zabierając do pracy, weźcie kilka kawałków więcej, bo współpracownicy mogą być chętni na degustację. Bardzo polecam!







Składniki:

1 1/2 szklanki brązowego ryżu,
1 szklanka startej na grubych oczkach marchwi = 1 średniej wielkości marchew,
300 ml wody + 1/4 szklanki sezamu lub 250 ml wody bez sezamu,
7 łyżeczek przecieru pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka papryki wędzonej,
1 1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
2 łyżki czarnuszki do posypania.

Wykonanie:

Ryż moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie odcedzamy i kilkakrotnie przepłukujemy wodą. Umieszczamy wraz z marchwią, wodą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przecierem i przyprawami w kielichu blendera. Blendujemy na gładką masę, którą następnie wylewamy do naczynia ceramicznego lub szklanego żaroodpornego. Pieczemy 35 - 40 minut w 200 stopniach. Kroimy jeszcze ciepły (nie gorący) lub całkiem wystudzony. Smacznego!