środa, 11 kwietnia 2018

PASZTET ZIEMNIACZANO-RYŻOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY)

Dziś w kuchni pasztet ze składników, których nigdy nie brakuje w polskim domu: ziemniaków, ryżu i cebuli. Smakuje najlepiej ciepły,  zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. W przeciwieństwie do innych pasztetów roślinnych jest zwarty i dobrze się kroi w tej formie. Duży atut to prostota i szybkość wykonania. Ryżu ani ziemniaków nie trzeba uprzednio gotować. U mnie przyprawiony tymiankiem, który świetnie przyprawia ziemniaki. Możecie użyć innego - swojego ulubionego - zioła. Polecam!🍴





Składniki:

3/4 szklanki ryżu pełnoziarnistego,
2 ziemniaki,
250 ml wody,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu lub gotowej mieszanki do ziemniaków,
1 płaska łyżeczka soli,
1/4 łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:

Ryż moczymy przez minimum 2 h. Następnie odlewy wodę, przepłukujemy świeża wodą i umieszczamy w kielichu blendera.

Cebulę kroimy w plastry, a następnie podsmażyamy do zarumienienia. Dodajemy do ryżu.

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy zostawić 1/4 ziemniaka i pokroić w plastry, by udekorować wierzch pasztetu). Umieszczamy w blenderze.

Do powyższych składników dodajemy wodę, czosnek i przyprawy. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.

Wlewamy do naczynia szklanego, ceramicznego lub innego do pieczenia.

Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg).