wtorek, 26 czerwca 2018

KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

I cóż powiecie na to, że już się zbliża lato? I to jakie! Lato urodzajne w jedne z moich ulubionych owoców  - czereśnie! Gałęzie naszego zaprzyjaźnionego drzewa uginają się pod ich ciężarem. Pochłaniamy ich duże ilości na surowo (tak smakują najlepiej i w takiej formie są najzdrowsze). Gdy jednak już szkliwo zębów nie daje rady, to znak, że czas zamykać te owoce w zamrażalniku, słoikach na dżemy i pysznych ciastach. Dziś jedno z nich. Kruche, a nawet bardzo kruche...Kruszy się, jak przystało na ciasta bez glutenu, ale smakuje wyśmienicie i bogactwo okruszków nikomu nie przeszkadza, a nawet dodaje temu deserowi uroku. Polecam!




Składniki na formę o średnicy 33 x 21 cm:

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę,
1 szklanka mąki kokosowej,
1 łyżeczka sody,
80 ml oleju kokosowego,
60 ml wody,
1 łyżka octu jabłkowego,
1/3 szklanki cukru kokosowego,
2 szklanki czereśni (można dać więcej).

Wykonanie:

Mąki i sodę dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki mokre, a następnie wlewamy do miski z suchymi. Ugniatamy ciasto, które nie musi być zwarte, może być w formie kruszonki. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie wydrylowane czereśnie. Wierzch wysypujemy równomiernie pozostałą kruszonką i delikatnie dociskamy. Ciasto pieczemy 35 minut w 180 stopniach (termoobieg). Smacznego!