Nasze zimowe śniadania nie są zawsze rozgrzewające. Te funkcję spełnia obiadowa zupa. Nasz pierwszy posiłek składa się w dużej części z owoców, bo uważam, że jeść je najlepiej rano. Trawią się szybko, a zjedzone po innych posiłkach mogą ulegać fermentacji w jelitach. Za tym idą problemy metaboliczne, narastanie grzybów i innych patogenów w układzie pokarmowym.
Sezon na cytrusy w pełni. Obecnie te owoce są niedrogie, w dość dobrej jakości. Warto więc je dodawać do porannej owsianki, jaglanki, amarantusianki lub ...hm, no właśnie...jak nazwać moje danie? Chyba najwłaściwsza nazwa to ziarnianka. W mojej misce bowiem znajdujemy mieszankę różnych ziaren: płaskurki, samopszy, słonecznika, sezamu. Wszystko aktywowane (czyli uprzednio moczone/podkiełkowane) dla lepszego trawienia i absorbcji składników mineralnych w nich zawartych. A jest ich nie mało. Płaskurka i samopsza - starsze siostry orkiszu to źródło białka, aminokwasów egzogennych, antyoksydantów i minerałów. Pomimo obecności glutenu, uznawane są za ziarna prozdrowotne ze względu na wysoką zawartość składników bioaktywnych. Jeśli jeść ziarna to takie, które występują na ziemi od kilkunastu tysięcy lat. A takimi własnie są te przeze mnie opisywane. Dodam, że są one niezwykle smaczne. Ich smak opisałabym jako miodowy. Idealnie współgra z suszonymi owocami, domowym jogurtem i cytrusami. Polecam!
Ps. Chleb ze skiełkowanych ziaren płaskurki i/lub samopszy jest boski (przepis niebawem)!!!
Sezon na cytrusy w pełni. Obecnie te owoce są niedrogie, w dość dobrej jakości. Warto więc je dodawać do porannej owsianki, jaglanki, amarantusianki lub ...hm, no właśnie...jak nazwać moje danie? Chyba najwłaściwsza nazwa to ziarnianka. W mojej misce bowiem znajdujemy mieszankę różnych ziaren: płaskurki, samopszy, słonecznika, sezamu. Wszystko aktywowane (czyli uprzednio moczone/podkiełkowane) dla lepszego trawienia i absorbcji składników mineralnych w nich zawartych. A jest ich nie mało. Płaskurka i samopsza - starsze siostry orkiszu to źródło białka, aminokwasów egzogennych, antyoksydantów i minerałów. Pomimo obecności glutenu, uznawane są za ziarna prozdrowotne ze względu na wysoką zawartość składników bioaktywnych. Jeśli jeść ziarna to takie, które występują na ziemi od kilkunastu tysięcy lat. A takimi własnie są te przeze mnie opisywane. Dodam, że są one niezwykle smaczne. Ich smak opisałabym jako miodowy. Idealnie współgra z suszonymi owocami, domowym jogurtem i cytrusami. Polecam!
Ps. Chleb ze skiełkowanych ziaren płaskurki i/lub samopszy jest boski (przepis niebawem)!!!
Składniki na 2 porcje:
Jogurt:
1/2 szklanki płatków kokosowych,
1/4 szklanki sezamu niełuskanego,
1 1/2 szklanki wody,
2 suszone daktyle,
szczypta soli,
ewentualnie łyżeczka probiotyku w proszku.
Dodatkowo:
3/4 szklanki płatków z samopszy,
1/2 szklanki uprzednio moczonych przez noc ziaren płaskurki,
1/2 szklanki moczonych ziaren słonecznika,
garść rodzynków,
4 mandarynki.
Wykonanie:
Składniki na jogurt blendujemy. Zalewamy nim płatki samopszy, a następnie dodajemy resztę składników. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz