sobota, 22 września 2018

Zupa zdrowia MISZ - MASZ

Bywają dni zapowiadające się nieciekawie. Wstaję lewą nogą, bo dziecko budziło się co 15 minut, wytracając mnie z pięknych snów. Córka zaczyna dzień od marudzenia, płaczu, bo sama się nie wyspała. Generalnie wszyscy są zmęczeni już od świtu i ciężko wskrzesić w sobie radość, entuzjazm, a co dopiero przygotować śniadanie,  obiad, zrobić pranie, itp.. W takie dni zapominam już o ambitnych pomysłach z poprzedniego dnia na cudowne potrawy. Wtedy wrzucam do gara co mam pod ręką, niedbale, bez analizy. Ważne, by w tej ręce znalazły sie dobre, świeże, zdrowe, sezonowe produkty. Co z tego wychodzi??? Najlepsze dania.

Przedstawiam mistrzowską zupę z takiego nieplanowanego eksperymentu kulinarnego. Naturalnie pyszna i aromatyczna. Bez kostek rosołowych, wywarów, chemicznych przypraw. To wszystko program, który warto wyłączyć!!! Niektórzy myślą, że zupa bez tych dodatków nie ma smaku. Wyrzuć człowieku te dodatki, zrób kilka takich naturalnie pysznych zupek i, gwarantuje, klepniesz się po głowie ze swojej dawnej głupoty.  😊 Do dzieła!


 
Składniki na 4 porcje:

1 szklanka posiekanej w kostkę dyni hokkaido,
1 szklanka posiekanej w kostkę cukinii,
Garść fasolki szparagowej,
6 suszonych pomidorów,
4 łyżki przecieru pomidorowego,
4-5 liści jarmużu,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli kamiennej,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka bazylii,
woda.

Wykonanie:

W rondlu umieszczamy  wszystkie warzywa, oprócz jarmużu. Wlewamy wodę (tyle, by pokryła warzywa). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z palnika, dodajemy jarmuż, czosnek i przyprawy. Nakrywamy rondelek przykrywką i odstawiamy zupkę do delikatnego przestygnięcia. Następnie blendujemy na gładki krem. Możemy polać odrobiną oliwy i/lub przystroić natką pietruszki lub selera. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz