niedziela, 11 grudnia 2022

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Za oknem śnieżyca, na ustach "Chojka, chojka, zieleni się trowka, zieleni się trowka". Czas na świąteczne, kulinarne przygotowania. Wystartowałyśmy z ... pierniczkami, oczywiście. Wyrosły bardziej na katarzynki, ale w smaku - rewelacja! Chyba ta wersja smakuje nam najlepiej. Nie mogłam powstrzymać się przed udostępnieniem w tle zdjęć naszych niekulinarnych, świątecznych mini dzieł, a mianowicie ozdób wykonanych techniką makramy. Ta forma kreacji wspaniale wpasowuje się w nasz styl życia. Makramy tworzy się w spokoju, skupieniu, harmonii, naturze, tu i teraz. Takie ozdoby doskonale komponują się we wnętrzach zaaranżowanych w naturalnym stylu BOHO. 

Wracając do pierniczków - poniżej przepis. Polecam!











Zestaw dostępny TUTAJ



Składniki na 80 sztuk:

7 szklanek mąki orkiszowej jasnej,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
1 1/2 łyżeczki cynamonu,
200 g cukru kokosowego (150 g, gdy chcecie udekorować pierniki lukrem),
400 ml "mleka kokosowego" w puszce o 60% zawartości kokosa (dostępne w Ross***),
50 g kremu kokosowego (The Real Creamed Coconut z Ross***),
2 łyżki miodu  - opcjonalnie.

Wykonanie:

5 szklanek mąki, sodę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy / rozpuszczamy "mleko", krem kokosowy i cukier oraz, ewentualnie, miód. Dolewamy do miski ze składnikami suchymi. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo mąkę (pozostałe 2 szklanki). Wałkujemy ciasto na grubość 5mm, wykrawamy wybrane kształty, Pieczemy 7 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). 


1 komentarz:

  1. Zdrowie jest najważniejsze. Dlatego należy o nie dbać. Ja ostatnio zmieniłam dietę. Zaczęłam ćwiczyć i sporo czytam na temat zdrowia np. tutaj https://prozdrowotni.pl/5-wczesnych-objawow-cukrzycy-na-co-zwrocic-uwage Chcę zadbać o siebie jak nigdy wcześniej.

    OdpowiedzUsuń