poniedziałek, 30 maja 2016

WEGAŃSKIE BROWNIE Z FASOLI

Ciasto, które Wam dziś przedstawiam to najpopularniejsza słodycz w naszej kuchni. Brownie robię często, bo jest łatwe w wykonaniu, tanie i przede wszystkim zdrowe i pyszne. Wszystkie składniki tego ciasta to samo zdrowie:
czarna fasola - źródło zdrowego białka roślinnego, żelaza, witamin z grupy B, miedzi, wapnia, potasu, cynku,
chia - bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe (istotne dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka), wapń, mangan, fosfor,
daktyle - źródło cynku, potasu, fosforu, żelaza, cynku, witamin z grupy B, witaminy A,
karob - dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, magnezu, potasu. Karob poprawia trawienie i jest silnym przeciwutleniaczem.

To wszystko sprawia, że podaję to ciasto bez wyrzutów sumienia mojemu dziecku. 
Do jego wykonania zainspirował mnie przepis z książki "Super odporność" dra J. Fuhraman'a. Zmodyfikowałam nieco składniki i dodałam polewę. Wszyscy je uwielbiamy za czekoladowo-karmelowo-waniliowy smak. Polecam!


Składniki na formę 20 x 20 cm + 15 trufli:

Ciasto: 
9 szklanek ugotowanej czarnej fasoli (4 szklanki suchej fasoli),
7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego,
3 łyżki zmielonych ziaren chia,
1 1/4 szklanki karobu,
20 daktyli,
1 łyżka wanilii w proszku.

Polewa:
5 łyżek karobu,
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego,
3 łyżki domowego masła z orzechów laskowych.

Przygotowanie:

Ugotowaną fasolę i daktyle mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy. Formę o wymiarach 20x20 cm smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy ciasto. Suszymy w piekarniku w temperaturze 95 stopni przez 1,5h (Jagódka nie mogła się doczekać, więc z pozostałego ciasta ulepiłam 15 trufli, obtoczyłam w wiórkach kokosowych i podałam bez pieczenia). W trakcie suszenia ciasta przygotowujemy polewę. Po prostu łączymy wszystkie składniki: olej, karob i masło orzechowe. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, może dodać ksylitol w pudrze, syrop klonowy lub z agawy, czy cukier kokosowy. Po wystudzeniu ciasta nakładamy polewę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz