Moje weganiątko codziennie je zupkę. Do każdej staram się dodać duuużo zieleniny. Jagoda rzadko się buntuje, a gdy widzi w zupie kaszę jaglaną lub jej ukochanego batata - to NIGDY! Dzisiejsza zupka jest właśnie ze słodkim ziemniakiem, który jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza, sodu, potasu, witaminy C, kwasu foliowego, witamin z grupy B. O zdrowotnych właściwościach zieleniny chyba nie muszę pisać. ;-) Zupa zawiera też organiczną kukurydzę, cukinię. czerwoną cebulę i płatki kokosowe.
Składniki na 1 dużą porcję i 1 małą dla dziecka:
pół ekologicznej kukurydzy,
pół cukinii,
pół czerwonej cebuli,
duża garść boćwiny,
pół batata,
łyżka płatków kokosowych,
odrobina soli,
koperek.
(wszystkie warzywa są organiczne)
Przygotowanie:
Cebulę, cukinię i kukurydzę gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy boćwinę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. W osobnym garnku gotujemy batata pokrojonego w kawałki. Lekko przestudzoną zupę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy płatki kokosowe i blendujemy. Wlewamy do miseczki, dodajemy batata i posypujemy suszonym lub świeżym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz