wtorek, 28 czerwca 2016

WEGAŃSKIE CIASTO MARCHEWKOWE BEZ PIECZENIA

Szybkie w przygotowaniu, doskonałe w smaku - takie jest moje ciasto marchewkowe. Wystarczy kilka składników, odrobina chęci i czasu, by umilić sobie dzień. Pieczone ciasto marchewkowe robiłam wielokrotnie. Jednak odkąd unikamy glutenu, wykręcam się od pieczenia ciast. Obarczone są one zbyt dużym ryzykiem niepowodzenia, czyt. wystąpienia zakalca. :-) Z surowymi smakołykami nie ma takiego problemu. Zawsze się udają, nie trzeba z niecierpliwością i obawą czekać przy piekarniku, aż ciasto wyrośnie. A największym ich plusem jest to, że są zdrowsze. Pieczenie w wysokich temperaturach uszczupla bowiem zawartość składników odżywczych. Gdyby nie polewa z nerkowców, ciasto to byłoby w 100 % surowe (nerkowce poddawane są obróbce termicznej w celu wyeliminowanie toksyczności skórki). Jeśli zależy Wam na tym, by ciasto było RAW - nie dodawajcie polewy lub zastąpcie ją bitą śmietaną kokosową. 

Zapraszam na ciasto marchewkowe! 





Składniki na formę 14 x 24 cm:

Ciasto:

1,5 szklanki surowych migdałów lub orzechów włoskich,
10 daktyli,
3 łyżki rodzynek,
pół szklanki surowych wiórków/płatków kokosowych,
2 marchewki,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/3 łyżeczki kardamonu.

Polewa:

3/4 szklanki nerkowców,
sok z 1/2 cytryny,
8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego),
1 - 1,5 łyżki syropu z agawy, klonowego, ksylitolu, stewii lub cukru kokosowego w pudrze.

Wykonanie:


Marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy resztę składników i blendujemy (nie musi być dokładnie).

Foremkę wyścielamy folią spożywczą i wykładamy do niej ciasto. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za robienie polewy.

Wszystkie składniki na polewę blendujemy. Polewamy ciasto, dekorujemy płatkami kokosowymi, kawałkami orzechów lub rodzynkami. Wkładamy do lodówki, by stężało. Gotowe!