poniedziałek, 27 czerwca 2016

WEGAŃSKA POTRAWKA WARZYWNA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I DUŻĄ ILOŚCIĄ CURRY

Uwielbiam to danie! Jest ono absolutnie idealne. Zawsze się udaje i wszystkim  smakuje. Wystarczy spojrzeć na składniki poniżej, by przyznać, że ta kombinacja smaków musi być pyszna. Potrawkę jemy z kaszą, ryżem, kromką dobrego chleba lub bez niczego -  jako zupę. Spróbuj to ugotować, a obiecuję, że będzie to Twoje danie popisowe. Świetnie sprawdza się jako niedzielne danie obiadowe, na wszelkich przyjęciach jest "gwoździem programu". Moi goście bardzo to danie zachwalają i zawsze proszą o przepis. Teraz już nie będę go musiała spisywać na kartce, tylko odeślę na blog. Polecam! 



Składniki na 4 porcje:

4 ziemniaki,
1 mały kalafior,
1 cebula czerwona,
1 papryka,
2 marchewki,
3 ząbki czosnku,
3/4 szklanki groszku,
puszka mleka kokosowego (400 ml),
garść rodzynek - opcjonalnie,
3/4 szklanki wody,
1,5 łyżki curry,
1 łyżka natki pietruszki,
1,5 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
1/4 łyżeczki chilli w proszku,
1, 5 łyżeczki soli, 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy na ćwiartki, cebulę na półksiężyce, marchewkę na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Następnie podsmażamy na patelni (suchej lub z olejem kokosowym rafinowanym). Po 5 minutach zalewamy wodą i dodajemy kalafior podzielony na różyczki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy mrożony groszek, przyprawy i mleko kokosowe. Smacznego!