niedziela, 12 czerwca 2016

WEGAŃSKIE KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów i moja rodzina należy do tego grona. Podczas, gdy jedni ubijają mięso na schabowe, ja gotuję soczewicę i kaszę, co stanowi bazę do moich wegańskich kotletów. Rośliny strączkowe w połączeniu z kaszą jaglaną tworzą idealny farsz. Kotlety takie bardzo łatwo dają się uformować, nie kruszą się zbytnio po upieczeniu, nie są zbyt twarde...po prostu perfekcyjne. Nie dodaję do nich żadnego tłuszczu, ani substytutu jajek, a mimo to lepi się je bez trudu.

Dzisiejsze burgery składają się z: bogatej w białko, potas i kwas foliowy soczewicy i królowej wszystkich kasz - kaszy jaglanej. Smak wzbogacają borowiki, czosnek i cebula. Gotowe burgery świetnie komponują się z sałatką. Zdrowo sycą mnie, męża i córeczkę (do porcji dla dziecka nie dodaję grzybów!). Spróbujcie sami!






Składniki na 12 kotletów:

3 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy,
2 szklanki ugotowanej kaszy,
1 cebula,
2 szklanki borowików,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka musztardy,
1 łyżeczka syropu daktylowego, z agawy lub miodu,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka kminku,
pół łyżeczki cząbru,
3 łyżki bezglutenowych płatów owsianych.


Wykonanie:

Cebulę i grzyby kroimy w kostkę, a następnie podduszamy na patelni z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy do ugotowanej kaszy i soczewicy. Łączymy z przyprawami, musztardą, syropem lub miodem i 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę). Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgerki o średnicy 8 cm. Obtaczamy w płatkach owsianych. Umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Smacznego!