Chrupki z ciecierzycy zna już pewnie każdy weganin i wegetarianin. Jednak może nie próbowali ich moi znajomi nie weganie. W takim razie, to dla Was Kochani ten przepis. Te chrupki na pewno będą Wam smakować. Podałam je już na niejednym przyjęciu i zawsze cieszyły się uznaniem u wszystkich, bez względu na dietę. Przyrządza się je z bogatej w białko ciecierzycy. W 100 g ugotowanej cieciorki znajduje się aż 8.86 g białka. Ponadto obniża ciśnienie krwi i jest doskonałym źródłem żelaza. Zachęcam, by zastąpić bezwartościowe, pełne tłuszczów trans, szkodliwe dla zdrowia chipsy, tymi zdrowymi chrupkami z ciecierzycy. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na imprezie lub snack podczas seansu filmowego. Osobiście uwielbiam je jako składnik sałatek. Polecam!
Składniki:
200 g suchej ciecierzycy,
1 łyżka papryki wędzonej,
pół łyżeczki curry,
1 łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka rozpuszczonego, rafinowanego oleju kokosowego.
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczamy na noc. Rano odcedzamy, przeplukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do ugotowanej i odecedzonej ciecierzycy dodajemy olej i przyprawy. Rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz