czwartek, 30 czerwca 2016

WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA)

Prezentuję Wam danie wyjątkowe. Przyznam, że jest praco- i czasochłonne w przygotowaniu, ale smak, wygląd i zapach tej tarty to rekompensują. I pomyśleć, że miałam dziś, z lenistwa, zrobić kaszę z marchewką i cebulą... Jednak dobroć i poświęcenie mojego męża, który zmęczony i śpiący po bardzo ciężkim tygodniu pracy wziął malutką na dwugodzinny spacer, skłoniły mnie do przygotowania czegoś extra! Tarta lub pizza (jak kto woli to danie nazywać) pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i NAJLEPIEJ smakuje. Z niecierpliwością czekaliśmy przy piekarniku na moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej błogiego obżarstwa;-)). 





Składniki na 1 dużą formę o średnicy 30 cm + 4 małe foremki o średnicy 9 cm:

ciasto:
5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2,5 szklanki suchej),
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano.

sos:
1/2 marchewki,
1/2 laski selera naciowego,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
3/4 szklanki passaty z pomidorów,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka papryki wędzonej,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz - do smaku.

farsz:
3 ziemniaki,
12 wieeelkich liści szpinaku,
1/2 cebuli,
1 cukinia,
2 pomidory,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka kolendry,
1 łyżeczka natki pietruszki,
1 łyżeczka koperku,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu.

wegański "parmezan":
pół szklanki ziaren słonecznika,
3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych,
pół łyżeczki soli,
1 łyżeczka suszonej cebuli.

Wykonanie:

ciasto:
Kaszę jaglaną namaczamy na noc. Przed gotowaniem przepłukujemy kilkakrotnie wrzątkiem, a następnie zimną, filtrowaną wodą (zabieg ma na celu usunięcie goryczki). Zalewamy wodą na wysokość 2 cm nad poziom kaszy, gotujemy do momentu, aż wsiąknie wodę. Ugotowaną kaszę blendujemy z resztą składników na ciasto, przy pomocy ręcznego blendera. Jeśli blender nie daje rady - dodajemy trochę wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formy (wyłożone papierem do pieczenia).

sos:
Marchewkę, seler cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie podsmażamy. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy passatę pomidorową, liść laurowy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki sos.

farsz:
Ziemniaki kroimy na dużą kostkę, cebulę na półksiężyce, szpinak i czosnek siekamy. Wszystko podduszamy na patelni. Na koniec przyprawiamy.




parmezan:
Wszystkie składniki na parmezan miksujemy w blenderze kielichowym.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie wyjmujemy i smarujemy sosem.


Następnie wykładamy cukinię pokrojoną na plastry.


Kolejno - farsz z ziemniaków, cebuli i szpinaku.


Na koniec dodajemy pomidory, wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut.



Po upieczeniu posypujemy wegańskim parmezanem i się zajadamy! Smacznego!