czwartek, 30 czerwca 2016

BURGERY Z KASZY GRYCZANEJ I GROSZKU (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Proste i szybkie w wykonaniu kotleciki składające się z DWÓCH składników (+ przyprawy) - taka jest moja dzisiejsza propozycja na obiad. Wybrałam wersję pieczoną, ale wyjdą również wyśmienite, jeśli je usmażymy na oleju kokosowym. Polecam!



Składniki na 20 kotlecików:

1 szklanka zielonego groszku (suchego),
1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej,
2 - 3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli himalajskiej,
1,5 łyżeczki suszonego koperku lub pęk świeżego,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1 łyżeczka mielonego kminku,
pół łyżeczki pieprzu,
ziarna sezamu i słonecznika do obtoczenia (opcjonalnie).

Wykonanie:


Groszek i kaszę gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Formujemy burgerki o średnicy 5 cm. Następnie obtaczamy w ziarnach i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z surówką. 
Prawda, że proste?