czwartek, 1 września 2016

JOGURT ROŚLINNY ZE SŁONECZNIKA, SEZAMU, KOKOSA I ARONII

Pięknie fioletowy, smaczny i bardzo zdrowy jogurt - takie było nasze dzisiejsze śniadanie. Oprócz odżywczych nasion, znalazła się w nim pełna przeciwutleniaczy, witamin i związków roślinnych chroniących przed rakiem - ARONIA. Dzięki niej jogurt zyskał piękny kolor ciemnego, głębokiego fioletu i, przede wszystkim, dużo zdrowotnych właściwości. Aronia to "lek" na nadciśnienie, choroby oczu, miażdżycę i nowotwory. Witaminy: C, PP, B2, B9, E, a także wapń, żelazo, bor, jod, miedź oraz bioflawonoidy to tylko niektóre z jej dobrodziejstw. Warto spożywać ją na surowo, bo w takiej formie jest najbogatsza odżywczo. Zanim umieścimy jej owoce w słoikach i zasypiemy cukrem, by zrobić słodziutkie dżemiki, powidła i soki, zastanówmy się jak je wykorzystać w surowej formie. Nie zrażajmy się cierpkim smakiem aronii - TO SMAK ZDROWIA! Jogurt pełen nasion, posłodzony daktylami gwarantuje rozkosz podniebienia. Polecam! 




Składniki na dwie porcje:

3/4 szklanki moczonych przez kilka godzin nasion słonecznika,
1/2 szklanki moczonych nasion sezamu,
miąższ z ćwiartki kokosa,
200 ml dobrej jakości wody lub wody kokosowej,
2 łyżki nasion chia,
duża garść owoców aronii,
1 łyżeczka dobrego probiotyku,
3 suszone daktyle,

borówki i gruszka jako dodatek.



Wykonanie:

Nasiona moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy i blendujemy z pozostałymi składnikami. Najlepiej pozostawić na kilka godzin w celu powiększenia liczby bakterii probiotycznych.  Na zdrowie!