poniedziałek, 29 sierpnia 2016

"ŚMIECIOWE" CIASTECZKA MARCHEWKOWO - KOKOSOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Dlaczego "śmieciowe"? Bo wykonane z odpadów po zrobieniu soku i mleka domowej roboty. Stali czytelnicy mojego bloga wiedzą, że codziennie rano robimy sok. Niestety pulpa zwykle ląduje w koszu, a powinna w ...piekarniku! Odpad z marchewki stanowi bowiem świetną bazę do ciasteczek. Gdy połączyć to z kolejnym "śmieciem", czyli pulpą po mleku kokosowym, to wychodzą smaczne, zdrowe ciasteczka. Mojej Jagódce i jej kolegom smakowały baaaardzo. Jakimś cudem uchowało się dla mnie jedno ciasteczko. Ooooj bardzo umiliło mój dzień. Pyszka!!! Polecam, bo są ekspresowe w wykonaniu, tanie i, jak już pisałam, przepyszne!





Składniki na 11 ciasteczek:

1 szklanka pulpy z marchewki,
1/2 szklanki pulpy po mleku kokosowym,
1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
garść rodzynek,
1 łyżeczka cynamonu,
50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego,
1 łyżeczka syropu klonwego, z agawy, cukru kokosowego, itp. (opcjonalnie).

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy ciasteczka o średnicy 6-7 cm. Ukladamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.