Dziś prezentuję kanapkę na wypasie! Jest niesamowicie smaczna i syta, a to za sprawą burgera - serca tej kanapki. Ten jaglano - ziemniaczany kotlet zapakowany w chleb ze skiełkowanego orkiszu z dodatkiem pysznego "majonezu", kiełków, sałaty i suszonych pomidorów zapewni prawdziwy orgazm podniebienny :-).
Przy przygotowywaniu tej kanapki nie rezygnujecie z kiełków! To jej najzdrowszy składnik. O właściwościach i sposobie uprawy kiełków przeczytacie w jednym z moich starszych postów (link TUTAJ).
Składniki:
Kotlety (10 sztuk):
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1,5 szklanki suchej kaszy),
3 średniej wielkości ziemniaki,
1 szklanka posiekanych liści świeżego szpinaku,
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonego koperku,
1 łyżeczka kminku mielonego,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Chleb:
przepis TUTAJ.
"Majonez":
przepis TUTAJ.
Dodatkowo: sałata, suszone pomidory, kiełki alfa alfa.
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki ugniatamy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i łączymy. Następnie dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgery o średnicy 7-8 cm. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Kanapkę chleba smarujemy "majonezem", nakładamy liścia sałaty, następnie kotlecika, suszone pomidory, kiełki. Ponownie nakładamy majonez i przykrywamy drugą kromką chleba. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz