wtorek, 1 listopada 2016

WYPASIONE, WEGAŃSKIE KANAPKI BURGEROWE

Dziś prezentuję kanapkę na wypasie! Jest niesamowicie smaczna i syta, a to za sprawą burgera - serca tej kanapki. Ten jaglano - ziemniaczany kotlet zapakowany w chleb ze skiełkowanego orkiszu z dodatkiem pysznego "majonezu", kiełków, sałaty i suszonych pomidorów zapewni prawdziwy orgazm podniebienny :-). 

Przy przygotowywaniu tej kanapki nie rezygnujecie z kiełków! To jej najzdrowszy składnik. O właściwościach i sposobie uprawy kiełków przeczytacie w jednym z moich starszych postów (link TUTAJ).





Składniki:

Kotlety (10 sztuk):

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1,5 szklanki suchej kaszy),
3 średniej wielkości ziemniaki,
1 szklanka posiekanych liści świeżego szpinaku,
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonego koperku,
1 łyżeczka kminku mielonego,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Chleb:

przepis TUTAJ.

"Majonez":

przepis TUTAJ.

Dodatkowo: sałata, suszone pomidory, kiełki alfa alfa.

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki ugniatamy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i łączymy. Następnie dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgery o średnicy 7-8 cm. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Kanapkę chleba smarujemy "majonezem", nakładamy liścia sałaty, następnie kotlecika, suszone pomidory, kiełki. Ponownie nakładamy majonez i przykrywamy drugą kromką chleba. Smacznego!