Pełne białka, wysoko odżywcze, idealne jako część składowa dania obiadowego lub kolacyjnego, pyszne KOTLETY. Ich jeden z głównych składników to quinoa (komosa ryżowa) zawierająca komplet aminokwasów, sporą dawkę magnezu, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, witamin: A, B6, E. Kolejny to soczewica - znakomite roślinne źródło białka, potasu, kwasu foliowego. Następnym komponentem są buraki - skarbnica żelaza. Już tylko wystarczy dorzucić dla smaku cebulę, marchewkę i kilka przypraw, by przyrządzić bardzo zdrowe, syte i smaczne burgery. Tego typu burgery muszą znajdować się w jadłospisie wegetarian i wegan. Można podać je w pieczywie, z surówką, pieczonymi lub duszonymi warzywami...wedle upodobań. W każdej wersji będą super. Polecamy całą rodziną!
Składniki na 10 sztuk:
1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej,
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej,
3 buraki,
1 cebula,
1/2 marchewki,
6 ząbków czosnku,
1 łyżka musztardy,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki cząbru,
1/2 łyżeczki lubczyku,
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego.
Wykonanie:
Cebulę, marchew i buraki kroimy, a następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie i podsmażamy.
Soczewicę, quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawy i warzywa z patelni blendujemy.
Mokrymi dłońmi formujemy kotlety.
Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Kotlety można również z powodzeniem usmażyć na patelni.
Smacznego!
Czy to podsmażanie ma się odbywać na suchej patelni...?
OdpowiedzUsuńZależy od tego, jaką posiadasz patelnię. Do nyektorych typów mogą się przykleić, wiec bezpieczniej usmażyć na tłuszczu, np. oleju kokosowym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź. Nooo, moja patelnia sobie właśnie z tym nie poradzi, ja stosuję metodę smażenia na wodzie. Pozdrawiam również.
OdpowiedzUsuń