poniedziałek, 10 kwietnia 2017

BURACZANE KOTLETY Z SOCZEWICY I KOMOSY RYŻOWEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Pełne białka, wysoko odżywcze, idealne jako część składowa dania obiadowego lub kolacyjnego, pyszne KOTLETY. Ich jeden z głównych składników to quinoa (komosa ryżowa) zawierająca komplet aminokwasów, sporą dawkę magnezu, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, witamin: A, B6, E. Kolejny to soczewica - znakomite roślinne źródło białka, potasu, kwasu foliowego. Następnym komponentem są buraki - skarbnica żelaza. Już tylko wystarczy dorzucić dla smaku cebulę, marchewkę i kilka przypraw, by przyrządzić bardzo zdrowe, syte i smaczne burgery. Tego typu burgery muszą znajdować się w jadłospisie wegetarian i wegan. Można podać je w pieczywie, z surówką, pieczonymi lub duszonymi warzywami...wedle upodobań. W każdej wersji będą super. Polecamy całą rodziną!





Składniki na 10 sztuk:

1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej,
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej,
3 buraki,
1 cebula,
1/2 marchewki,
6 ząbków czosnku,
1 łyżka musztardy,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki cząbru,
1/2 łyżeczki lubczyku,
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego.

Wykonanie:

Cebulę, marchew i buraki kroimy, a następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie i podsmażamy. 

Soczewicę, quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawy i warzywa z patelni blendujemy. 

Mokrymi dłońmi formujemy kotlety. 

Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. 

Kotlety można również z powodzeniem usmażyć na patelni. 

Smacznego!