poniedziałek, 17 kwietnia 2017

SOK Z POKRZYWY

Witam po świętach. Jak Wasze samopoczucie? Jelita nadal cierpią po świątecznym obżarstwie ;-)? Jeśli tak, to może warto rozpocząć detoks. Proponuje taki na zielonych sokach. Stosując tego typu oczyszczanie pozbyłam się niechcianego lokatora moich jelit, poprawiło się moje samopoczucie, stan skóry i metabolizm. Co dokładnie robiłam? Przez kilka dni piłam jedynie świeżo wyciskane soki z zielonych liści (jarmuż, szpinak, botwinka), małej ilości owoców (jabłko, pomarańcza) i sporej porcji kiełków (lucerna, kiełki brokuła, słonecznika). Taki detoks nie tylko oczyszcza narządy, ale i doskonale odżywia organizm. Wszystko dzięki wspomnianym wyżej, pełnych witamin, makro i mikroelementów darom natury. Podczas tych dni możecie czuć się, delikatnie mówiąc, baaaaardzo nieciekawie (słabość, mdłości, zawroty głowy). Odczucia te są oznaką gwałtownego usuwania toksyn przez organizm lub zbyt małej ilości przyjmowanych soków. Nie bójcie się objawów detoksyfikacyjnych. Gdy ustąpią, poczujecie się jak nowo narodzeni.

Poniżej przykładowy przepis na zielony sok. Jest to sok sezonowy, bo z porastającej w tym okresie wszelkie trawniki pokrzywy - nieocenionego zielska pełnego witamin i składników mineralnych. Pokrzywa to roślina  - immunostymulator. Z niezwykła skuteczności zwalcza anemię i poprawia odporność. Zawiera wiele witamin, w tym: A, B2, C, K i zbiór mikro i makroelementów, takich jak: magnez, fosfor, siarkę, wapń, potas, niezbędny w walce z pasożytami  - krzem i tak bardzo potrzebny nam w dzisiejszych czasach  - jod. Na zdrowie!



Składniki:

10 łodyg pokrzywy wraz z liśćmi,
5 liści jarmużu,
1/2 pomarańczy,
1 marchewka,
2 garści kiełków słonecznika,
kawałki imbiru i kurkumy (wielkości małego palca).

Wykonanie: 

Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Smacznego!