czwartek, 20 kwietnia 2017

WEGAŃSKIE CIASTKA MARCHEWKOWE (BEZ CUKRU I GLUTENU)

Apel do wszystkich wyciskaczy soków! Nie wyrzucajcie pulpy, szczególnie z marchewki, bo można z niej przyrządzić uzależniające ciastka. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, a przyjemność z jedzenia pozostaje w pamięci na długo. Takie ciacha mogą posłużyć za przekąskę do pracy, szkoły, drugie śniadanie czy deser po obiedzie. Pulpę z marchewki w połączeniu z kilkoma składnikami możemy uformować w duże ciastka, muffinki lub babeczki (kształt do wyboru, smak ten sam - niesamowity!). Polecam tę ekspresową (bo szybką w wykonaniu i błyskawiczną w pochłanianiu) słodycz recyclingową! Dodam, że ciacha są bez cukru i glutenu, a więc zdrowsze niż te typowe! Oprócz tego są bardzo niedrogie. Zatem do dzieła!




Składniki na 3 duże ciastka o średnicy 11 cm:

1 szklanka wytłoczyn z marchewki (pulpa z 3 dużych marchwi),
2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych,
3 łyżki płatków jaglanych,
2 łyżki domowej konfitury wiśniowej (u mnie bez cukru, słodzonej sokiem jabłkowym),
1 łyżka oleju kokosowego.

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy ciastka lub wykładamy do foremek na muffinki czy babeczki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!