sobota, 13 maja 2017

ULUBIONA SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Tak wiele osób spędza dużo czasu na przygotowywaniu gotowanych dań obiadowych. Skupiając się na nich, zapominamy, brakuje nam pomysłu lub czasu na przyrządzenie surówki, a to ona powinna być królową obiadu czy kolacji. Jeśli wykonamy taką, jaką Wam dziś prezentuję, to wystarczy już tylko kilka łyżek kaszy bez dodatków, warzywo pieczone, kromka dobrego chleba lub krakers z nasion, by powstało imponujące w smaku i wyglądzie danie. Takie z przewaga surowizny jest też o wiele zdrowsze, bardziej odżywcze, bogate w witaminy i składniki mineralne niż to, w którym dominują poddane obróbce  termicznej składniki. Zacznijmy przygotowywać śniadanie, obiad, kolację od dużej porcji sałatki. Micha surowizny dziennie to podstawa, by czuć się i wyglądać zdrowo. 




Składniki na 2 porcje:

1/4 główki białej kapusty,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
1/2 awokado,
szklanka kiełków słonecznika,
1/2 dużego ogórka,
2 garści pestek dyni,
sól, czarny pieprz do smaku.

sos:

2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka musztardy,
1,5 łyżeczki syropu klonowego,
1 łyżeczka octu balsamicznego.

Wykonanie:

Kapustę kroimy na drobne kawałki, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę, ogórka, awokado, kiełki słonecznika pozbawiamy łupek. Wszystko dodajemy do kapusty. Zalewamy sosem (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy), mieszamy i posypujemy pestkami dyni (surowymi lub w mniej zdrowej, ale, przyznam, smaczniejszej wersji - prażonymi). Następnie chrupiemy na zdrowie!