Sprawiłam sobie przepyszny prezent na trzydzieste urodziny. Dzielę się nim, a raczej tylko zdjęciami i przepisem (bo samo ciasto zniknęło w minut dwie), z wielką radością. Może i Wam zbliża się jakaś uroczystość. Może i Wy osłodzicie ją tym słodkim jagielnikiem z rozkosznym kremem kakaowo -orzechowym. Ciasto pokrojone niedbale (co widać na zdjęciach), fotografie zrobione w pośpiechu, bo wszystkim bardzo spieszyło się do degustacji. Oj ... to było niebo w gębie. Polecam!
Składniki ba formę o wymiarach 30 x 20 cm:
spód:
1 szklanka migdałów,
1 szklanka płatków owsianych,
1/2 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
1/3 szklanki sezamu,
1, 5 szklanki suszonych daktyli,
1 łyżeczka oleju kokosowego raw,
masa jaglana:
300 g suchej kaszy jaglanej,
150 ml oleju kokosowego,
2 puszki mleka kokosowego (stała część powstała po schłodzeniu mleka),
6 łyżek syropu z agawy,
krem kakowo - orzechowy:
200 g orzechów włoskich lub pecan,
20 sztuk suszonych daktyli,
1 puszka mleka kokosowego (stała część),
1/2 szklanki migdałów,
2 łyżki surowego kakao w proszku,
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego raw,
1,5 łyżeczki wanilii w proszku,
dodatkowo:
2 banany,
2 łyżki nerkowców,
pasek wegańskiej czekolady 85 % (bez lecytyny sojowej).
Wykonanie:
Spód:
Migdały, płatki owsiane, słonecznik i sezam umieszczamy w blenderze, włączamy na wysokie obroty. Następnie dodajemy daktyle, olej kokosowy i ponownie blendujemy do uzyskania klejącej masy. Ową masą wylepiamy spód formy (najlepiej ceramicznej). Umieszczamy w lodówce.
Masa jaglana:
Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Umieszczamy z pozostałymi składnikami w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na spód ciasta. Umieszczamy w lodówce.
Krem kakaowy:
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, który wykładamy na jaglaną warstwę.
Banany kroimy na plasterki i wraz z nerkowcami wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy startą na małych oczkach czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz