Czytacie tytuł przepisu i stwierdzacie "co te placuszki zawierają, skoro tylu składników są pozbawione"? Jabłkowe racuchy bez tłuszczu, mleka, cukru, chemii, a ...bez jaj, jedne z lepszych, jakie jadłam.
Przygotowywanie dań dla maluszka, którego jelitka są jeszcze tak delikatne, że trzeba mocno się nakombinować, by nie przeciążyć układu pokarmowego, a dostarczyć wielu cennych i ważnych dla prawidłowego rozwoju składników odżywczych, może wyjść z korzyścią (zdrowotną i smakową) dla całej rodziny. Gotując dla mojej malutkiej, odkrywam dania, które smakują nam wszystkim. Dzisiejsze racuchy często będą stanowić śniadanie w naszej kuchni. Te placuszki są pyszne, łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i zdrowe.
Kasze pełne witamin z grupy B, wapnia, żelaza i magnezu w połączeniu ze słodkim jabłuszkiem, zapieczone w urocze racuszki w sam raz do rączki niemowlaka i małego dziecka, posmakują każdemu. Spróbujcie! Polecam na śniadanie, do szkoły, pracy lub na poobiedni deser.
Składniki na 20 racuchów:
1/4 szklanki kaszy jaglanej,
1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej,
1 łyżka amarantusa,
70 ml wody,
2 bardzo duże jabłka lub 3 małe (ekologiczne),
ewentualnie - garść porzeczek (o tej porze roku - mrożonych),
Opcjonalne dodatki dla większych dzieci i dorosłych:
1/2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka cynamonu lub wanilii,
1 łyżeczka cynamonu lub wanilii,
1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki nakładamy porzeczki. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni (20 minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg".
Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz