czwartek, 26 lipca 2018

PLACEK CUKINIOWY NA SŁONO / CUKINIA POD KRUSZONKĄ / CUKINIA W KRUCHYM CIEŚCIE

Cukinii w tym roku mamy pod dostatkiem. Soki, sałatki,  zupy, pasty do chleba z jej dodatkiem lub z nią w roli głównej, przygotowuję codziennie. Udało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek.  Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam!







Składniki na formę o wymiarach 14 × 20 cm:

Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki orkiszowej,
3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej lub zwykłej),
1/2 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył,

* w wersji bezglutenowej:
3/4 szklanki mąki gryczanej + 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej + 3/4 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył.

1 płaska łyżeczka sody,
1 łyżka octu jabłkowego,
40 ml oleju rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego,
30 ml wody,
1 płaska łyżeczka soli.

Nadzienie:

4 szklanki cukinii startej na grubych oczkach,
1 płaska łyżeczka soli,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 płaska łyżeczka curry,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Wykonanie:

Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich olej, wodę i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy do powstania kruszonki (ciasto nie musi być zwarte). Dzielimy ciasto na 3 części.  Jedną z nich wykładamy na spód formy do pieczenia.

Startą cukinię mieszamy z przyprawami, a następnie dzielimy na dwie części.  Jedną z nich wykładamy na spód ciasta. Równomiernie rozprowadzamy i delikatnie dociskamy. Wsypujemy / nakładamy kolejną porcję ciasta, równomiernie rozprowadzamy. Następnie wykładamy drugą część nadzienia z cukinii i posypujemy pozostałym ciastem.

Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz