Cukinii w tym roku mamy pod dostatkiem. Soki, sałatki, zupy, pasty do chleba z jej dodatkiem lub z nią w roli głównej, przygotowuję codziennie. Udało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek. Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam!
Składniki na formę o wymiarach 14 × 20 cm:
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki orkiszowej,
3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej lub zwykłej),
1/2 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył,
* w wersji bezglutenowej:
3/4 szklanki mąki gryczanej + 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej + 3/4 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył.
1 płaska łyżeczka sody,
1 łyżka octu jabłkowego,
40 ml oleju rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego,
30 ml wody,
1 płaska łyżeczka soli.
Nadzienie:
4 szklanki cukinii startej na grubych oczkach,
1 płaska łyżeczka soli,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 płaska łyżeczka curry,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Wykonanie:
Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich olej, wodę i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy do powstania kruszonki (ciasto nie musi być zwarte). Dzielimy ciasto na 3 części. Jedną z nich wykładamy na spód formy do pieczenia.
Startą cukinię mieszamy z przyprawami, a następnie dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na spód ciasta. Równomiernie rozprowadzamy i delikatnie dociskamy. Wsypujemy / nakładamy kolejną porcję ciasta, równomiernie rozprowadzamy. Następnie wykładamy drugą część nadzienia z cukinii i posypujemy pozostałym ciastem.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki orkiszowej,
3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej lub zwykłej),
1/2 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył,
* w wersji bezglutenowej:
3/4 szklanki mąki gryczanej + 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej + 3/4 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył.
1 płaska łyżeczka sody,
1 łyżka octu jabłkowego,
40 ml oleju rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego,
30 ml wody,
1 płaska łyżeczka soli.
Nadzienie:
4 szklanki cukinii startej na grubych oczkach,
1 płaska łyżeczka soli,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 płaska łyżeczka curry,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Wykonanie:
Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich olej, wodę i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy do powstania kruszonki (ciasto nie musi być zwarte). Dzielimy ciasto na 3 części. Jedną z nich wykładamy na spód formy do pieczenia.
Startą cukinię mieszamy z przyprawami, a następnie dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na spód ciasta. Równomiernie rozprowadzamy i delikatnie dociskamy. Wsypujemy / nakładamy kolejną porcję ciasta, równomiernie rozprowadzamy. Następnie wykładamy drugą część nadzienia z cukinii i posypujemy pozostałym ciastem.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz