O ile słodkie owoce, typu: maliny, truskawki, czereśnie, możemy zamknąć w słoikach na zimę bez konieczności dodawania cukru (metodą janginizacji), o tyle kwaśny rabarbar bez słodu się nie obędzie. Polecam przyrządzić ten dżem, bo tak oryginalnego, wyjątkowego smaku jeszcze nie znacie, a na pewno pokochacie. Warto już dziś zadbać o to, by osłodzić zimowe i jesienne dni. A najlepiej to się czyni swoimi domowymi konfiturami, które na kronice chleba lub w cieście smakują domem, ciepłem, niebem...
Składniki na 7 słoików o pojemności 300 ml (w sumie ok 2 l dżemu):
1,5 kg rabarbaru,
200-250 g cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego,
400 ml wody,
3 łyżki agar agar,
Imbir wielkości kciuka,
5 g wanilii mielonej.
Wykonanie:
Rabarbar i imbir kroimy na kawałki. Następnie umieszczamy w kielichu blendera o dużej mocy.* Dolewamy wodę i resztę składników i blendujemy. Powstały "koktajl" rabarbarowy umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, często mieszając, przez ok 30 minut. Następnie przelewamy do wysterylizowanych słoików, dokładnie zakręcamy wieczka i umieszczamy w piekarniku (temperatura 120 stopni) na 30 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!!!
* Jeśli nie posiadamy mocnego blendera, rozdrabniamy rabarbar po rozgotowaniu blenderem ręcznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz