czwartek, 6 września 2018

WEGAŃSKI CHLEBEK JABŁKOWY

Jestem zewsząd zasypywana jabłkami i niezmiernie się z tego cieszę, bo ten owoc - nasz polski - nigdy się nie znudzi i ma wszechstronne zastosowanie. Z radością wykorzystuję je do produkcji świeżo wyciskanego soku, kompotu, marmolad, ciast.

Przepis na wegański chlebek bananowy bije rekordy popularności w sieci. Pora na sezonowy chlebek z naszych polskich jabłek! Mus jabłkowy świetnie spulchnia i zwiera ciasto, jest słodki, więc redukuje zawartość cukru w przepisie. Możecie wykorzystać surowe jabłka lub (tak jak ja uczyniłam) wykorzystać gotowane z kompotu. Chlebek jest pyszny, słodki, wilgotny, nie kruszy się (jeśli zdołacie poczekać na krojenie do momentu wystudzenia :-)). Idealna propozycja na drugie śniadanie lub deser. Można dodać polewę lub przełożyć / posmarować dżemem, a już najidealniej - marmoladą jabłkową. Mniammmmm! 

Chlebek krojony jeszcze ciepły, a nawet gorący, dlatego delikatnie rozpadał się przy krojeniu.




Wersja z polewą. Na tym zdjęciu chlebek krojony po wystudzeniu. Piękny, pyszny, zwarty!

Składniki na formę chlebową o wymiarach 31 cm x 13 cm:

1 3/4 mąki orkiszowej lub z samopszy,
2 łyżeczki sody,
1 łyżka cynamonu,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
szczypta soli,
1 3/4 szklanki musu z jabłek (około 4 zblendowane jabłka gotowane z kompotu),
2 łyżki octu jabłkowego,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
1/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego,

dodatkowo: 1 -2 jabłka.

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 175 stopni (termoobieg).

W misce mieszamy składniki suche.

Składniki mokre (mus, ocet, olej) blendujemy. Uzyskamy masę w kolorze i konsystencji masy jajecznej. Łączymy ją ze składnikami suchymi. Ewentualnie dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka. Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem keksówce. Pieczemy 45 minut do suchego patyczka. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz