Ostatnio mam wielką chęć na sezam! Zmielonym posypuję sałatki, lekko podprażonym dekoruję i doprawiam dania główne. Dzieci też nie narzekają, a nawet się cieszą z takiego dodatku. Niech jedzą na zdrowie, bo to jedno z najlepszych roślinnych źródeł wapnia.
Dziś połączyłam te zdrowe ziarenka z dynią - królową jesieni. Dodałam kakao i słodu, by powstało pyszne brownie. Smakuje jak czekoladowe sezamki o kremowej konsystencji, którą nadaje dynia. Absolutnie zakochana w smaku tego brownie obiecuje przyrządzać je częściej. Wykonuje się je szybko, nie trzeba go zapiekać. Pamiętajcie, że wegańskie nie tuczy, więc bez wyrzutów wcinajcie na zdrowie 😋.
Dziś połączyłam te zdrowe ziarenka z dynią - królową jesieni. Dodałam kakao i słodu, by powstało pyszne brownie. Smakuje jak czekoladowe sezamki o kremowej konsystencji, którą nadaje dynia. Absolutnie zakochana w smaku tego brownie obiecuje przyrządzać je częściej. Wykonuje się je szybko, nie trzeba go zapiekać. Pamiętajcie, że wegańskie nie tuczy, więc bez wyrzutów wcinajcie na zdrowie 😋.
Składniki na średniej wielkości tortownicę:
2 szklanki puree z dyni (pieczona dynia zblenowana na gładką masę),
300 g sezamu,
1 szklanka kakao lub karobu lub pół na pół,
5 łyżek słodu - syropu klonowego, z agawy, daktylowego lub melasy karobowej (możecie dodać więcej lub mniej - w zależności od pożądanej słodyczy),
Dodatkowo (opcja): garść orzechów włoskich, surowego kakao, suszonych wiśni i sezamu do dekoracji.
Wykonanie:
Ziarna sezamu delikatnie podprażamy w 100 stopniach w piekarniku lub na patelni. Następnie przestudzone ziarna mielimy / blendujemy na masło (jeśli nie posiadacie blendera o dużej mocy, użyjcie gotowego masła).
Masło sezamowe miksujemy z puree kakao i słodem. Gotową masę umieszczamy w tortownicy lub ceramicznym bądź szklanym naczyniu. Wyrównujemy łyżka wierzch i dekorujemy. Umieszczamy w lodówce na minimum 3 h. Im dłużej schładzamy, tym lepiej ciasto się kroi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz