czwartek, 26 września 2019

SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY)

Nasza ziemia obdarowała nas ogromnymi ilościami dyni. Chyba możemy się uznawać za plantatorów tego warzywa, heh. Codziennie ją przygotowujemy na różne sposoby. Pieczemy z ziołami, gotujemy na zupę - krem, dodajemy do świeżo wyciskanego soku...

Postanowiłam wypróbować też dynię do słodkiego wypieku. Trafiło na chlebek DYNIOWY. Jest doskonały w smaku. Uwielbiam takie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki powidłem. Ja jem bez niczego i chyba się troszkę uzależniłam, bo piekę to ciasto prawie codziennie. W końcu nie może się zmarnować taka zdrowa, ekologiczna dynia z własnej uprawy, prawda? 





Składniki na 1 foremkę chlebową (keksówkę):

1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmielone na pył płatki),
3/4 szklanki mąki gryczanej *,
1 1/4 szklanki puree z dyni **,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka sody,
3/4 szklanka cukru kokosowego lub innego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów,
1 łyżka octu jabłkowego,
3 łyżki oliwy, 
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka imbiru,
Szczypta gałki muszkatałowej  (opcjonalnie), 
Garść bakali (rodzynki, orzechy) - opcjonalnie. 

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy składniki mokre. Następnie łączymy zawartości obu misek. Dodajemy bakalie(ewentualnie). Mieszamy i wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut do suchego patyczka. Smacznego.  

* Możemy użyć jednego rodzaju mąki (gryczanej, owsianej lub ryżowej) albo łączyć w dowolnych proporcjach.

** Puree z dyni to zbledowane na gładką masę kawałki podpieczonej lub uduszonej dyni. W tym przepisie ok 700 g surowej dyni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz