sobota, 26 października 2019

SAŁATKA Z RYŻEM CZERWONYM

Bardzo zdrowy i smaczny ryż czerwony świetnie nadaje się jako dodatek lub baza do sałatek.  Dziś w towarzystwie kapusty, pomidorów i świeżego koperku posłużył nam za pyszne danie obiadowe. Sałatka,  którą proponuje jest lekkostrawna, bogata w składniki odżywcze, witaminy z grupy B, antyoksydanty. 

Zarówno ryż czerwony, jak i świeża kapusta zawierają związki, które obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają układ immunologiczny i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Zaserwujcie sobie porcję zdrowia w postaci takiej sałatki.  Polecam! 




Składniki na 2 porcje:

1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu czerwonego,
1 1/2 szklanki poszatkowanej kapusty białej, 
3 pomidory,
Garść porwanego na kawałki lub posiekanego koperku, 
2-3 łyżki oliwy, 
2 łyżeczki susznego czosnku w proszku,
1/2 łyżeczki soli, 
Szczypta pieprzu.

Wykonanie

Ryż, kapustę i pokrojone pomidory umieścić w misce. Polać oliwą, posypać koperkiem i przyprawami. Wymieszać. 

1 komentarz: