Bardzo zdrowy i smaczny ryż czerwony świetnie nadaje się jako dodatek lub baza do sałatek. Dziś w towarzystwie kapusty, pomidorów i świeżego koperku posłużył nam za pyszne danie obiadowe. Sałatka, którą proponuje jest lekkostrawna, bogata w składniki odżywcze, witaminy z grupy B, antyoksydanty.
Zarówno ryż czerwony, jak i świeża kapusta zawierają związki, które obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają układ immunologiczny i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Zaserwujcie sobie porcję zdrowia w postaci takiej sałatki. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu czerwonego,
1 1/2 szklanki poszatkowanej kapusty białej,
3 pomidory,
Garść porwanego na kawałki lub posiekanego koperku,
2-3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki susznego czosnku w proszku,
1/2 łyżeczki soli,
Szczypta pieprzu.
Wykonanie:
Ryż, kapustę i pokrojone pomidory umieścić w misce. Polać oliwą, posypać koperkiem i przyprawami. Wymieszać.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń