sobota, 26 października 2019

BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE CIASTO BURACZANE

Miało być brownie z buraków, ale kolor wyszedł mało czekoladowy, bo bordowy, więc nie śmiałam nazwać tego ciasta brownie. W smaku i konsystencji jednak bardzo je przypomina. Jest to mój ostatni hit kulinarny, rodzina się codziennie domaga pieczenia tego ciasta. Z radością to czynię i również na tym korzystam. Takim wypiekiem to nawet anemię można zwalczać, hehe. A to za sprawą buraków w nim zawartych. Polecam! 





Składniki na małą formę 30 × 20 cm:

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych + 1 garść migdałów + 2 garści słonecznika = 1 3/4 szklanki mąki *, 
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru kokosowego, 
1/4 szklanki kakao,
1 szklanka startych na drobnych oczkach buraków (około 3 buraki),
1 łyżka oliwy,
1/2 szklanki wody,
1 garść posiekanych migdałów do posypania. 

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Płatki owsiane, migdały i słonecznik mielimy / blendujemy na mąkę. Do kielicha blendera dodajemy resztę składników i blendujemy na niskich obrotach do połączenia składników (utworzenia gładkiej masy). Wykładamy do ceramicznej formy. Posypujemy posiekanymi migdalami. Pieczemy 25 minut. Smacznego!  

* Rodzaje mąki możemy dowolnie zmieniać. Jeśli nie używamy tłustej mąki, typu migdałowa lub słonecznikowa, to dodajemy więcej oliwy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz