Orzechy cedrowe to najlepsza baza majonezu wegańskiego! Posiadają "jajeczny" smak, są bardzo tłuste, po zblendowaniu tworzą idealnie majonezową konsystencję. O ile tradycyjny majonez uważany jest za niezdrowy, o tyle ten to samo zdrowie. Orzechy pini bowiem to skarbnica witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Stosowanie orzeszków cedrowych pozwala na osiągnięcie wspaniałych rezultatów w terapii:
- wrzodów żołądka,
- cukrzycy,
- chorób onkologicznych dróg pokarmowych,
- chorób wątroby,
- nerwic i bezsenności,
- chorób krwi i skóry,
- utrwalania odporności u dzieci i dorosłych,
Chyba jedyny minus to wysoka cena tych orzechów. Warto jednak zrezygnować czasem z innych drogich przyjemności i zachcianek na rzecz zakupu tego zdrowego, pysznego pokarmu. U nas w domu orzechy piniowe i ów majonez występują z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Majonez wykorzystuję jako dodatek do sałatek, dip do warzyw lub sos do makaronów i kasz. Polecam!
Składniki na 400 ml majonezu:
1 szklanka orzechów pini,
3/4 szklanki wody,
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
2 łyżki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki soli kamiennej,
Szczypta pieprzu czarnego.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zbledować na gładki sos. Przechowywać w lodówce. Smacznego!!!
Świetny pomysł na majonez z orzechów. Dorzuciłam jeszcze od siebie musztardę, odrobinę octu jabłkowego oraz czarnej soli i muszę przyznać, że to najlepszy majonez jaki mi do tej pory wyszedł, a próbowałam już z fasoli, tofu oraz sojowy.
OdpowiedzUsuń