niedziela, 5 stycznia 2020

WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY TORT URODZINOWY

Kolejna wersja tortu urodzinowego!!!

Staram się na uroczystości rodzinne zawsze wykonywać inny tort, ale zawierający zarazem nasze ulubione smaki. A są nimi kokos, migdały, kakao. W tegoroczną rocznicę urodzin męża przygotowałam coś pomiędzy wuzetką a banoffee pie. Dlaczego? Bo mąż nie mógł się zdecydować, które z tych ciast ma stać się jego tortem urodzinowym. 

Uwielbiam wyzwania kulinarne, które stawia mi rodzina. W ten sposób powstał lekki jak chmurka tort marzenie. Spójrzcie na zdjęcia, które same za siebie mówią, że torcik ten rozpływa się...w ustach. Polecam! 






Składniki na biszkopt (dla tortownicy o średnicy 32 cm):

1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmielone płatki),
1/2 szklanka mąki gryczanej lub innej bezglutenowej,
1/2 szklanki ksylitolu lub innego cukru,
1/4 szklanki kakao,
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów,
1 łyżeczka sody,
1 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego, 
1/4 szklanki oleju kokosowego lub oliwy,
1 łyżka octu jabłkowego.

Masa migdałowa:

2 szklanki zblendowanych na masło crunchy MIGDAŁÓW BLANSZOWANYCH.
1 1/2 szklanki daktyli suszonych,
1/2 szklanki wody,
Szczypta soli.

Masa kokosowa (śmietanka):

5 szklanek wiórków kokosowych,
1/2 szklanki ksylitolu lub erytolu,
1 łyżeczka wanilii w proszku,
4 szklanki wody,
Sok z połowy cytryny,
Skórka otarta z połowy cytryny.

Dodatkowo:

3-4 banany,
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej,
Kilka łyżek domowej konfitury wiśniowej.


Wykonanie:

Biszkopt:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy. Dodajemy do nich wymieszane składniki mokre. Wylewamy ciasto w tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. 

Masa migdałowa:
Zblednowane i uprzednio podprażone (15 min w 130 stopniach) MIGDAŁY dokładnie blendujemy z daktylami, wodą i solą. 

Masa kokosowa:
Wszystkie składniki na masę dokładnie blendujemy do uzyskania puszystego kremu. 

Przestudzony biszkopt smarujemy powidłem. Wykładamy na biszkopt krem migdałowy. Następnie układamy na kremie plasterki bananów. Kolejno nakładamy masę kokosową, wyrównujemy wierzch i posypujemy startą czekoladą. Umieszczamy w lodówce do stężenia (najlepiej na całą noc). Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Czy pojawią się u Ciebie przepisy na pączki? ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Raczej nie. Nie jemy pączków. Kiedyś próbowałam robić zdrową pieczoną wersję inspirowaną przepisem z popularnego bloga, ale...nie można tego nazwać pączkami.😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Tu masz coś słodkiego na tłusty czwartek https://jescbyzycwzdrowiu.blogspot.com/2017/02/witarianskie-paczki-z-dziurka-raw-donuts.html?m=1

    OdpowiedzUsuń