Zebraliśmy setki kilogramów dyni tego roku. Nic, tylko kombinować pyszne dania z jej udziałem. Zdecydowanie najlepiej dynia smakuje w zupie. Można dodać do jarzynowej zamiast ziemniaków. Można przyrządzić pyszny, orientalny krem z dyni. Wariacji dyniowych nie ma końca.
Dziś padło na bardzo zrównoważoną, prostą, a niezwykłą w smaku zupę dyniowo-ziemniaczano-cukiniową. Grunt to dobry dobór przypraw. Postawiłam na rozgrzewającą kurkumę, curry, imbir, bo mamy jesień, a te przyprawy i kolorem i smakiem ją odzwierciedlają. Łapcie klimatyczny przepis. Zupa jest pyszna. Nie nudzi się. Jemy codziennie.
Składniki na 6 porcji:
1/2 dyni hokkaido,
1 mała cukinia,
12 bulw ziemniaków,
1 kostka bulionowa warzywna (ekologiczna),
Kurkuma, curry, suszony koperek - po 1 łyżeczce,
1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
Sól, pieprz - do smaku,
Olej kokosowy nierafinowany - 2 łyżki.
Chipsy z jarmużu:
4 liście jarmuż,
2 łyżki oliwy,
Sól, pieprz- trochę.
2 garści słonecznika łuskanego.
Wykonanie:
Warzywa kroimy w kostkę. Zalewamy wodą. Dodajemy kostkę bulionową. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy przyprawy i olej. Mieszamy i gotowe.
Chipsy:
Jarmuż rwiemy na kawałki. Łodygi wrzucamy lub zjadamy 😀. Kawałki jarmużu umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i oliwę. Wmasowyjemy dłonią oliwę w każdy kawałek liścia. Umieszczamy luźno na blasze do pieczenia. Dorzucamy słonecznik. Pieczemy do chrupkości około 11 minut w 150 stopniach. Dekorujemy zupę chipsami. Mniam.
Zupa jest świetna. A czipsy z jarmużu naprawdę dają fajny efekt!
OdpowiedzUsuńZupa jest świetna. A czipsy z jarmużu naprawdę dają fajny efekt!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Uwielbiamy ją.
Usuń