wtorek, 7 grudnia 2021

DANIE OBIADOWE Z BRUKSELKĄ

W naszych grządkach pod śnieżną pierzynką znaleźć można brukselkę i jarmuż. Napiszę Wam, że tak pysznej brukselki jeszcze nigdy nie jadłam. Nie wiem, czy to kwestia własnej uprawy czy dobrego sezonu (sprzyjających warunków dla tego warzywa). Wiele wdzięczności mam za to, że nawet w śnieżnych warunkach mój ogród darzy mnie zdrowymi produktami. Potraktujcie ten przepis jako zachętę do uprawy własnych warzyw. Samowystarczalność to bezpieczeństwo, zdrowie i spokój. 




Składniki na 3 porcje:

250 g kaszy gryczanej  (u mnie-niepalona),
15 główek brukselki,
1 awokado
10 kawałków suszonych pomidorów,
Sos:
10 łyżek dobrej oliwy,
2 łyżki soku z cytryny plus 1 łyżka tartej skórki cytryny,
1 łyżka syropu klonowego,
3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka koperku suszonego,
1/2 łyżeczki imbiru w proszku.

Wykonanie:

Kaszę przepłukać i ugotować w osolonej wodzie. Osobno ugotować brukselkę  (do miękkości, lecz nie za długo, by zachować piękny, zielony kolor).
Pomidory drobno pokroić. Składniki na sos wymieszać. Wyłożyć na talerze kaszę, brukselkę. Posypać pomidorami, dodać pokrojone awokado i polać sosem. 

4 komentarze:

  1. Przepis wypróbowałam i jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda na smaczne. Muszę zrobić. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Fajnie, że coraz więcej ludzi propaguje zdrowe żywienie w czasach fast food-ów i masy przetworzonego, tłustego jedzenia. Przecież taki domowy obiad oparty na dobrych jakościowo produktach jest o wiele lepszy, no i dużo tańszy :) Sama wypróbuję Twój przepis, jedynie zamienię sobie kaszę na jęczmienną, bo jakoś bardziej mi leży. Pozdrawiam i na pewno będę tu zaglądać.

    OdpowiedzUsuń