środa, 20 lipca 2022

ZAKWAS Z BURAKÓW NA ZIMĘ

Warto było ukisić te buraki. Dla smaku, dla zdrowia, DLA SIEBIE. Tylko gdy sama uprawiam własną żywność i wyrabiam domowe przetwory czuję się Panią domu, Panią swojego życia i boginią ogniska domowego. Poczucie bezpieczeństwa i choć częściowego  zabezpieczenia na niezależne ode mnie zjawiska gospodarcze i nie tylko, daje mi moc i spokój. Informacje o zdrowotnych właściwościach zakwasu znajdziesz w moim poprzednich postach. 










Składniki:

Buraki,
Chrzan (korzeń),
Czosnek,
Koper,
Ziele angielskie,
Liście laurowe,
Ziarna pieprzu,
Sól kamienna,
Woda.

Wykonanie:

Buraki szorujemy i obieramy. Następnie kroimy w łódki lub słupki. 
Na 1 wyparzony słoik wykorzystujemy: kawałek chrzanu (1cm3), 4 ząbki czosnku, 4 ziarna pieprzu, 3 ziela angielskie, łodyga kopru, 1 liść laurowy.  Dodajemy pokrojne buraki. Układamy je ciasno w słoiku. Zalewamy słoną wodą (1 łyżka soli na 1l wody). Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia. Gotowe po tygodniu, lecz mozna przechowac nawet na kilka miesięcy. Tak samo jak ogórki kiszone. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz