sobota, 18 marca 2023

BURGERY Z SOCZEWICY W ORKISZOWO - ŻYTNIEJ BUŁCE

Nasz ostatni hit i ulubiona opcja na obiad to burgery w pysznej, domowej bułce. Idealne na obiad lub przyjęcia. Nimi właśnie ugościłam ostatnio koleżankę. Tak jej smakowało, że po wizycie zaczęła w sieci poszukiwać przepisów na wege burgery. Przypadkowo trafiła na moją stronę i mocno się zdziwiła, że takową posiadam (pozdrawiam Cię, Justynko!). Umieszczam ten przepis dla niej, ale mocno polecam go wypróbować innym czytelnikom mojego bloga. To naprawdę nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu danie, które smakuje każdemu. Perfekcyjne na początki przygody z kuchnią roślinną, nie razi ilością i wyszukaniem składników. Polecam!







Składniki na bułki (7 sztuk):

30 g świeżych drożdży,

1 szklanka ciepłej wody,

1 łyżeczka cukru nierafinowanego,

1 łyżeczka soli,

2 szklanki mąki orkiszowej typ 700,

1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,

1/4 szklanka mąki orkiszowej jasnej typ 500 (do podsypania).


Wykonanie:

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, sól, wodę i mieszamy, a następnie odstawiamy na 5 minut. Dodajemy mąkę orkiszową typ 700 i żytnią. Zagniatamy ciasto, ewentualnie dodajemy mąkę orkiszową jasną. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2h. Ciasto dzielimy i formujemy bułeczki. Wykładamy na blachę do pieczenia i nacinamy nożem krzyżyk na każdej bułce. Ewentualnie posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 18 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół), na ostatnie 3 minuty nastawiamy termoobieg. 


Burgery soczewicowe 

Składniki (około 10 sztuk): 

200 g soczewicy zielonej, 

90 g kaszy jaglanej,

2 łyżki sosu sojowego,

1 łyżeczka soli,

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,

1/4 łyżeczki cząbru,

2 ząbki czosnku,

olej słonecznikowy ekologiczny dobrej jakości - do smażenia.

Dodatkowo:

ketchup,

plastry cebuli i ogórka kiszonego.

Wykonanie:

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy. Dodajemy sos i przyprawy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Delikatnie blendujemy (do momentu aż masa zacznie się łączyć / kleić)*. Formujemy kotleciki / burgery i smażymy z obu stron na małej ilości tłuszczu.

Bułki przekrajamy, smarujemy ketchupem, nakładamy burgera, dodajemy ulubione składniki, np. ogórki kiszone, cebulę, paprykę. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Smacznego!


* Masa jest mało zwarta, kotlety ledwo się lepią. Tak ma być! Burgery mają być soczyste, mięciutkie. Po uchwyceniu bułki mają się spłaszczyć, by móc ugryźć, zmieścić w buzi bułkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz