wtorek, 31 maja 2016

MUFFINY "ALE PYSZNOŚCI!" BEZ MLEKA, JAJEK, GLUTENU I CUKRU. IDEALNE DLA ALERGIKA, BEZGLUTENOWCÓW I WEGAN

Dzisiaj postanowiłam sprawić przyjemność sobie i mojemu dziecku słodkimi muffinkami. Udało się! Jagódka jadła zahipnotyzowana, powtarzając przy każdym kęsie: "ale pyszności!" (stąd nazwa w tytule). Nie są one może tak puszyste, mięciutkie i kształtne jak te pieczone z dodatkiem białej mąki, jajek, oleju i mleka, ale na pewno porównywalne smakowo. Jagódka nazwała je "ale pyszności", a ja -"pysznie nieidealne".




Składniki na 10 sztuk:

1 szklanka mąki kokosowej,
1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych (zmielonych na mąkę),
pół łyżeczki sody,
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli himalajskiej,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka wanilii w proszku,
3 marchewki,
1 banan,
7 daktyli (moczonych przez kilka godzin w wodzie),
1 laska rabarbaru,
pół szklanki wody,
łyżka rodzynek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Marchewki gotujemy do miękkości, miksujemy z bananem i daktylami na gładką masę. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie łączymy z puree z marchewek, banana i daktyli. Laskę rabarbaru kroimy w kosteczkę. Dodajemy wraz z rodzynkami do masy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Smacznego!