środa, 27 lipca 2016

DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY

3, 2, 1 ... start! Zaczynamy przygodę z blogowaniem. Długo zastanawiałam się, o czym napisać w pierwszym poście. W końcu zadecydowałam, że podzielę się z Wami kulinarnym planem dnia zielonej rodzinki. Dlaczego zielonej? Bo uwielbiamy zieleninę! Jarmuż, szpinak, pokrzywa, brokuł, kiełki, kapusta to stali bywalce naszej kuchni! Uwielbiamy je za smak, bogactwo minerałów, witamin, a przede wszystkim za mega pozytywny przekaz energetyczny. Uwaga, uwaga! Oto nasz plan dnia:

Około godziny 7 rano wypijamy 0.5-0.7l wody z cytryną lub octem jabłkowym (Jagódka wypija małą szklaneczkę).

Następnie około godziny 8 pijemy zielony sok.




Dzisiaj składał się on z:

5 marchewek,
4 laski selera naciowego,
1 jabłko,
1 pomarańcza,
1 plaster ananasa,
2 bardzo duże pęki boćwiny,
2 bardzo duże pęki pokrzywy,
imbir i kurkuma wielkości opuszka palca,
3 łyżeczki sproszkowanego soku z trawy pszenicznej.

Jest to porcja dla mnie, męża i Jagódki (malutkiej nie dodajemy pokrzywy, imbiru i kurkumy, bo nie lubi ich smaku).

Godzinę po wypiciu soku, czyli ok. godziny 9 jemy śniadanie. Jagódka czasem domaga się wcześniej.
Dziś zielona rodzinka zaserwowała:


Jogurt orzechowy z konopią, chia, kokosem, karobem i owocami.


Składniki:
1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc),
1/3 szklanki surowych płatków kokosowych,
1 łyżka mielonych ziaren chia,
pół łyżeczki dobrego probiotyku,
2-3 łyżki karobu,
owoce wedle uznania, u nas banany i pomarańcze.

Ciasteczka jabłkowo-sezamowe.

Składniki:

2 jabłka,
4 łyżki sezamu,
1 łyżka chia.



Przygotowanie:
Nasiona chia blendujemy na puder, dodajemy resztę składników z wyjątkiem owoców. Zalewamy dobrą wodą do picia i miksujemy w blenderze na konsystencję jogurtu. Owoce kroimy i zalewamy jogurtem. Możemy dodać na wierzch trochę płatków kokosowych, jagód goji i posypać karobem. Jagódki zjadła dodatkowo jedno ciasteczko. Przygotowujemy je blendując wszystkie składniki, następnie suszymy 5h w dehydratorze  temp. 43 stopnie. Z tej ilości otrzymujemy 1 tackę ciasteczek (ok.10 sztuk). Mniam!!!

Godzina 12-13 to czas na:

Zielony koktajl.



Składniki:

2 banany,
2-3 duże garści zieleniny, u nas tym razem pokrzywa,
miąższ i woda z jednego młodego kokosa,
1 łyżka chlorelli.

Godzina 14 to czas na lunch. Tego dnia w postaci:

Sałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika.



Składniki na sałatkę:

pół małej kapusty,
1 jabłko
1 cebula,
1 laska selera naciowego,
3 rzodkiewki
1 ogórek,
1 pomidor,
1 awokado
kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung,
łyżka koperku i kolendry,
sól, pieprz.

Sos w proporcjach 1:1:
oliwa, musztarda, syrop z agawy bądź klonowy, ocet jabłkowy.

Przygotowanie:
Kapustę ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm...

Składniki na surowy chlebek:

1,5 szklanki siemienia lnianego,
0,5 szklanki nasion słonecznika,
2,5 szklanki wody,
2 łyżki sosu tamari.

Przygotowanie:

Siemię lniane i słonecznik moczymy w wodzie przez noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sos, mieszamy. Wykładamy równomiernie na tace dehydratora na grubość 2-3mm (z tej ilości wychodzą 2-3 tacki). Suszymy w 43 stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki i się delektujemy!


Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj:

Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną.



Składniki na 1 porcję:

pół marchewki,
pół laski selera,
pół cukinii,
kawałek białej kapusty,
2 łyżeczki oleju kokosowego,
2 łyżki suchej kaszy jaglanej.

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później zimną, filtrowaną wodą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
W osobnym garnku gotujemy warzywa. Następnie  blendujemy z olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe!
Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :(

Godzina 17 - kolacja.
Dziś zaserwowaliśmy:

Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą.






Składniki na wegańskie "mięso":

1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc),
2 szklanki poszatkowanej cukinii,
pół szklanki poszatkowanej cebuli,
ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki soku z cytryny,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki drobniutko posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wyłożyć na tackę dehydratora i suszyć w 43 stopniach przez 7-8h.

Składniki na naleśniki (ok. 10 małych naleśników):

pół szklanki suchej kaszy jaglanej (moczonej w wodzie przez noc),
1/4 szklanki komosy ryżowej (również moczonej),
woda, sól himalajska.

Przygotowanie:
Kaszę i komosę przekładamy do blendera, zalewamy wodą (woda ma sięgać 1 cm ponad poziom kaszy i komosy). Dodajemy soli i miksujemy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię (osobiście smażę na suchej patelni, jednak opcjonalnie na pierwszą serię można dodać rafinowanego oleju kokosowego). Moje naleśniki mają ok. 10 cm średnicy. Smażymy z obu stron.
Na drugiej patelni lub w garnku podsmażamy cebulę z grzybami shitake (na jedną porcję - 1 cebula, 3 grzybki).

Na naleśniki wykładamy grzyby z cebulą oraz "mięso". Podajemy z ulubionymi dodatkami warzywnymi. Smacznego!