wtorek, 26 lipca 2016

BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI TORT URODZINOWY

Być może ktoś zauważył, że ostatnio brak postów na moim blogu. To wszystko przez te upały! Przez ostatnie dni mało gotowałam, nie mówiąc już o pieczeniu. W taką piękną pogodę staramy się nie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a poza tym nie mamy ochoty na ciepłe dania. Całymi dniami jadamy owoce i sałatki warzywne, pijemy świeże soki i koktajle. Przepisami na nie już się tutaj dzieliłam, stąd owa "blogowa cisza". 

Chłodząc się dziś zimnym sokiem z jabłka i jarmużu, przeglądałam album ze zdjęciami z imprezy urodzinowej z okazji pierwszych urodzin mojej córeczki. Wśród nich taka fotografia:


Ktoś chętny, by zapoznać się z przepisem na to przepyyyyyszne cudo? Zanim się nim podzielę dodam, że ten tort jest surowy, nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, ale jest dosyć drogi za sprawą nerkowców. Ale raz do roku można zaszaleć, szczególnie, jeśli jest to dzień urodzin ukochanej osoby.

Składniki:

Spód:
2 szklanki migdałów,
1 szklanka suszonych daktyli bez pestek,
szczypta soli,
odrobina wody.

Masa:
6 szklanek moczonych nerkowców,
1 1/2 szklanki oleju kokosowego,
1 szklanka syropu z agawy,
sok z 2 cytryn,
1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii,
30 dkg borówek,
30 dkg jeżyn,

maliny, jeżyny i borówki do dekoracji.

Wykonanie:

Migdały i daktyle blendujemy na sucho. Wyjmujemy z kielicha blendera, dodajemy odrobinę wody i formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za wykonanie masy.

Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii. Wszystko razem blendujemy na gładka masę i wylewamy na spód z migdałów. Umieszczamy w lodówce i zaczynamy przygotowywać kolejną warstwę masy.

Kolejną porcję nerkowców blendujemy z 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu z agawy, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii i borówkami. Masę wylewamy do tortownicy. Umieszczamy tort w lodowce i zabieramy się za wykonanie ostatniej warstwy.

Pozostałe składniki blendujemy na gładką masę i wylewamy do tortownicy. Dekorujemy owocami. Chłodzimy w lodówce przez min. 5h, a najlepiej całą noc. Smacznego!