poniedziałek, 30 maja 2016

WEGAŃSKIE BABECZKI JAGLANO-FASOLOWE

U nas w domu wszyscy bardzo doceniamy kaszę jaglaną. Przyrządzamy z niej naleśniki, jest dodatkiem do zup i składnikiem pasztetów. Dzisiaj łączymy ją z fasolą i warzywami, by wyczarować przepyszne babeczki. Jagódka nazwała je ciasteczkami, jadła jeszcze gorące. Smak wygrał z bólem poparzonych paluszków. :-)




Składniki na 12 babeczek: 

3 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 1/2 suchej kaszy),
4 szklanki ugotowanej fasoli (1,5 szklanki suchej),
1 cebula,
pół marchewki,
1 laska selera naciowego,
1 pietruszka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego koperku,
1 łyżeczka natki pietruszki,
2 łyżeczki soli himalajskiej,
3/4 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżka kminku mielonego,
sezam, pestki dyni do dekoracji.

Przygotowanie:

Kaszę i fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy na suchej patelni, po zarumienieniu zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Przestudzoną fasolę i warzywa mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. Dodajemy kaszę i przyprawy, mieszamy. Następnie smarujemy formę na muffinki olejem kokosowym, nakładamy farsz, dekorujemy pestkami i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!