piątek, 24 czerwca 2016

CZEKOLADKI Z NADZIENIEM JAGODOWYM (WEGAŃSKIE, RAW, BEZ CUKRU)

Sezon na jagody w pełni. Kuszą zapachem, pięknym kolorem, kwaśno-słodkim smakiem. Oprócz doznań smakowych, dostarczają sporej dawki antyoksydantów. Jagody wspomagają pracę oczu, a także leczenie: infekcji skóry, chorób nerek, zaburzeń układu pokarmowego i moczowego.

Wykorzystuję je jako dodatek do koktajlu, jogurtu roślinnego i ... wegańskich czekoladek! W połączeniu z chia i daktylami tworzą dla nich idealne nadzienie. Przedstawiam zdrowe, naturalnie słodkie czekoladki, które można jeść bez wyrzeczeń.




Składniki na 14 czekoladek:

16 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego (w płynnej konsystencji),
9 łyżek surowego karobu lub kakao,
1 łyżeczka wanilii,
6 daktyli,

nadzienie:
3/4 szklanki jagód,
1 łyżka oleju kokosowego,
1 łyżeczka chia,
2 łyżki karobu.

Przygotowanie:

Daktyle namaczamy na kilka godzin. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na czekoladki blendujemy (jeśli używamy kakao, a zależy nam na słodkim smaku - dodajemy ulubiony słodzik). Połowę masy czekoladowej wylewamy na spód foremek (u mnie silikonowe foremki na muffinki). Wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut.

Blendujemy wszystkie składniki na nadzienie i wykładamy na czekoladki. Następnie polewamy pozostałą masą czekoladową. Wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Przechowujemy w lodówce! Smacznego!