sobota, 18 czerwca 2016

FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ

Falafel! Wstyd się przyznać, że to jedno z najpopularniejszych dań wegańskich odkryłam dopiero kilka miesięcy temu. Bardzo mi posmakowały i często przygotuje je na obiad lub jako przekąskę. 

Moja wersja tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego mięsa. 




Składniki na 20 kotelcików: 

250 g ciecierzycy,
1 cebula biała,
1 cebula czerwona,
3 ząbki czosnku,
1 marchewka,
5 dużych liści szpinaku,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka kolendry,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.





Wykonanie:

Ciecierzycę namaczamy na noc, następnie odcedzamy i przepłukujemy. Mielimy wraz z warzywami w wyciskarce do soków lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Proste?