niedziela, 19 czerwca 2016

PLACUSZKI Z PROSA I QUINOA

Kasza jaglana przeżywa obecnie wielki BOOM. Jedzą ją wszyscy fanatycy zdrowego odżywiania, w tym ja i moja rodzina. Kasza jaglana jest najzdrowszą ze wszystkich kasz, bo zawiera najwięcej białka, tłuszczy i aminokwasów, m.in. lecytyny i mietoniny. Ziarniaki prosa zawierają duże ilości fosforu, jodu, potasu, cynku, sodu, bromu i magnezu, witamin B1 i B2 — dwa razy więcej niż ziarnia pszenicy i żyta.

O ile kaszę jaglaną w wersji łuskanej znam i jadam już od dawna, o tyle proso  - z którego wytwarza się jagły - zagościło w mojej kuchni kilka tygodni temu. Chyba zastąpi u nas kaszę jaglana już na dobre. Placuszki z jego dodatkiem były bowiem dużo smaczniejsze niż te z kaszy jaglanej.  Proso w połączeniu z komosą ryżowa jest bombą odżywczą. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera wszystkie aminokwasy. Ma ona właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, immunostymulujące. Stanowi alternatywę dla białka zwierzęcego. 

Gdy ktoś zapyta Cię jak dostarczasz organizmowi wszystkie amonikwasy będąc na diecie roślinnej, śmiało odpowiadaj, że jesz quinoa - "święte zboże Inków". 






Składniki na 15-20 placuszków:

1 szklanka prosa,
1/2 szklanka quinoa,
2 gałązki świeżego koperku,
1 gałązka świeżej natki pietruszki,
1/3 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki pieprzu.

Proso i quinoa namaczymy na kilka godzin lub całą noc. Następnie odcedzamy, przepłukujemy i umieszczamy w kielichu blendera wraz z pozostałymi składnikami. Dodajemy wodę na wysokość 0,5 cm ponad poziom kasz i blendujemy. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni. 

Podajemy z guacamole z TEGO przepisu, "WEGAŃSKIM" TUŃCZYKIEM lub inną pastą. Jeśli chcemy przyrządzić placuszki na słodko, to w miejce koperku i natki pietruszki dajemy wanilię i cynamon oraz nie przyprawiamy solą i pieprzem. W wersji deserowej można podać ze słodkim serkiem z nerkowców, bitą śmietaną kokosową i owocami. Smacznego!