poniedziałek, 20 czerwca 2016

WEGAŃSKI JOGURT ROŚLINNY Z OWOCAMI

Zdrowe, odżywcze, energetyczne śniadanie to podstawa. Jogurt roślinny w połączeniu z sezonowymi owocami daje wszystko, co potrzebne na dobry początek dnia. Po takim śniadaniu z powodzeniem możemy przetrwać cały dzień bez konieczności spożywania innych posiłków. Gotowi na przepis?




Składniki na 600 ml jogurtu (3 porcje):

pół szklanki orzechów włoskich,
1/4 szklanki sezamu,
3 łyżki skiełkowanej komosy ryżowej,
3 łyżki łuskanych ziaren konopii,
1 łyżka chia,
2 suszone daktyle,
pół łyżeczki wanilii (opcjonalnie),
1 łyżeczka dobrego probiotyku w proszku,
1 1/2 szklanki wody,

owowce sezonowe (czereśnie, borówki).

Wykonanie:

Dzień wcześniej moczymy komosę ryżową, orzechy i sezam przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy i pozostawiamy do skiełkowania. W dzień przygotowywania jogurtu ponownie przepłukujemy nasiona. Umieszczamy wszystkie składniki w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Wylewamy do miseczek i dodajemy owoce. Dobrego dnia!

Najlepiej przyrządzić jogurt dzień przed spożyciem i pozostawić do wytworzenia dobrych bakterii probiotycznych.