środa, 22 czerwca 2016

NAJZDROWSZY SOK DOMOWEJ ROBOTY (Z KAPUSTĄ, MARCHEWKĄ, BOTWINKĄ, SELEREM, KIEŁKAMI SŁONECZNIKA...)

Uważam, że nie ma zdrowej diety bez picia świeżo wyciskanych soków. Proponuję wypijać minimum 0.7 l świeżego soku dziennie. Oczywiście nie mówię tu o owocowym, meeega słodkim, pełnym cukru soku. Dla zdrowia pijemy soki bogate w zieleninę i warzywa. 

Czy bylibyście w stanie schrupać na śniadanie: 4 marchewki, ćwiartkę główki kapusty, dwa pęki botwinki, 4 laski selera i dwie duże garści kiełków słonecznika? Byłoby ciężko. Samo przeżuwanie tych warzyw zajęłoby Wam do czasu obiadu. Lepiej wrzucić wszystko to do wyciskarki i wypić łatwo przyswajalny, bogaty w witaminy sok. 

Nie eliminujcie ze składników kapusty! To ona jest królową tego soku za sprawą obecnej w niej witaminy U, uważanej za aminokwas życia. Witamina ta pomaga w leczeniu stanów zapalnych i owrzodzeń. Istnieją również przesłanki o jej właściwościach antynowotworowych. Obecnie niemal każdy cierpi na jej niedobór. Liście kapusty są jedynym źródłem witaminy U. W związku z powyższym najlepszą metodą jej suplementacji jest sok, który Wam przedstawiam!

Składniki na 1 litr soku:

4 marchewki
4 laski selera naciowego,
ćwiartka główki kapusty,
2 pęki botwinki,
2 duże garście kiełków słonecznika,
pół ogórka,
1-2 ząbki czosnku,
pół ogórka,
pół jabłka,
łyżeczka oleju lnianego.






Wykonanie:

Wszystkie składniki wyciskamy w wolnoobrotowej wyciskarce do soków. Gotowy sok wlewamy do ulubionej szklanki (nie mam tak wielkiej szklanki, więc piję ze słoika), dodajemy łyżeczkę oleju lnianego i wypijamy na zdrowie!